September 28, 2011

MMJ: Your potential, Our passion


Salam ukhuwah,

Alhamdulillah sepanjang kesyukuran kita panjatkan kepada Ilahi kerana limpah nikmat dan inayahnya masih lagi kita diberi peluang untuk terus hidup menjalankan tugas kita sebagai hamba-NYA. Setelah bercuti panjang sebelum memulakan sesi pengajian baru, kami amat berharap kesemua pelajar JUST berada dalam keadaan terbaik samada dari sudut emosi, mental dan rohani untuk meneruskan pengajian yang berbaki.

Rasanya masih belum terlambat bagi MMJ untuk mengucapkan ahlan wasahlan kepada semua pelajar tahun 1 dan pelajar tahun 2 yang baru menjejakkan kaki ke bumi Jordan ini. Ingin juga kami merakamkan jutaan terima kasih kepada warga kerja SPB yang bertungkus lumus dan berkerja keras menguruskan segala hal berkaitan pelajar baru. Kami berharap dengan kedatangan pelajar baru pada sesi kali ini dapat memeriahkan lagi kehidupan masyarakat PERMAI. Kutiplah pengalaman-pengalaman berharga untuki dijadikan panduan pada hari yang mendatang. Ingatlah  5 dan 6 tahun keberadaan anda sebenarnya telah meliputi  ¼  kehidupan sebagai hamba Allah. Kami medoakan moga anda semua dipermudahkan urusan sepanjang berada disini.

Selain daripada itu, khusus kepada pelajar tahun 4 yang baru sahaja melangkah ke alam klinikal, MMJ mengucapkan semoga anda semua dapat menghadapi cabaran hari seterusnya dengan sabar. Semoga kehidupan yang penuh mencabar di alam klinikal dapat memberikan persediaan terbaik untuk menghadapi pesakit-pesakit apabila pulang ke Malaysia nanti. Tidak lupa juga, kepada pelajar tahun 2 yang dianggap sebagai tahun yang paling mencabar kepada semua pelajar JUST, MMJ ingin menasihati kepada semua pelajar tahun 2 supaya tidak mudah hilang fokus kerana itulah kunci kejayaan pelajar yang telah Berjaya sebelum ini. Anggaplah kehidupan yang anda akan lalui sebagai halangan yang perlu ditempuh untuk mendapat gelaran sebagai ‘doktor’ nanti. 

Dalam pada itu, MMJ juga dengan sukacita ingin mengucapkan selamat berjuang kepada pelajar-pelajar tahun akhir perubatan dan pergigian dalam mengharungi hari-hari terakhir mereka sebagai seorang pelajar sekaligus akan pulang dengan gelaran yang selama ini diidam-idamkan. Ingatlah kami sentiasa menyokong anda semua dari belakang.  Kami doakan semoga Allah subhana wa taala membantu anda semua dalam apa jua keadaan. Semoga kejayaan anda semua dapat memberi aspirasi kepada semua warga MMJ untuk mencipta kejayaan kelak. Semoga terus sukses! Kepada pelajar tahun akhir pra-klinikal iaitu tahun tiga MMJ mengharapkan momentum kesungguhan sepanjang tahun dua yang lepas dapat diteruskan dan tidak dilupai kepada pelajar-pelajar tahun lima, semoga anda semua bersedia menghadapi pusingan yang padat sepanjang tahun ini.

Ingin disebut disini ialah bilangan pelajar  Malaysia di JUST sudah mencecah angka 6 ratus yang merangkumi separuh populasi masyarakat Malaysia di Irbid. Diharapkan dengan jumlah yang ramai ini dapat saling berkerja sama antara satu sama lain tidak kira mahasiswa Yarmouk mahupun JUST. Semoga sinergi tahun-tahun kebelakangan ini dapat diteruskan agar kesinambungan titik pertemuan antara  pengamal perubatan dan agamawan menjadi simbol perpaduan masyarakat Malaysia di Irbid dan Jordan amnya. Permai paksi komuniti!

Semoga kita semua berada dalam rahmat-NYA.

Things were being done with the precision of clockwork;
centuries-old confusions disappeared one after the other.
All were respectful to each other and behaved in sincerity;
water of life was flowing through taps of porphyry.
Holy ones were as if on parade with faces bright with faith;
as they walked they gave strength to our hopes.

Fethullah Gulen, Broken Plectrum, The Pure Path.


MMJ 1112
“Your potential, our passion”

September 11, 2011

Women are Economist, Men are Doctors

Kalau ada satu subject yang saya rasa nak wajibkan semua orang untuk belajar, selain relegion, saya seriously rasa wanita patut belajar ekonomi....dan lelaki patut belajar health.

Ekonomi memerlukan orang yang menjana duit (producers), dan orang yang menggunakan duit (consumers) dan dua-dua adalah peranan kuat wanita. Kini peratus consumer terbanyak adalah wanita. Sebagai natural care giver, barang keperluan rumah 80% pembeli tetap, menurut Women & Economy, adalah wanita. DAlam market dunia juga, wanita mewakili 2 pertiga consumer percentage. Ini memberi wanita, kuasa yang luar biasa sebagai pembeli, kerana market mengharap dan bergantung terhadap apa yang wanita ingin beli! 

Artikel menarik: Women Shopping Power
                         Women in World Market

Membeli, atau nama glamournya "shopping", seperti yang saya observe, adalah satu kerja yang tidak berbayar tetapi buat mereka yang bijak shopping ia akan memberi ganjaran yang berlipat kali ganda. Wanita biasanya terpaksa memikirkan budget dan membeli dengan duit yang ada sahaja, tetapi wanita juga mempunyai keinginan yang luar biasa untuk memastikan perkara yang dibelinya memenuhi kriteria-kriteria tertentu. Kena cantik, kena nampak expensive walaupun murah, warna kena matching, etc, etc. Lihat, peranan wanita dalam menentukan 'apa' yang akan dijual dalam market.Wanita juga berperanan menjadi Quality controllers, dengan kuasa membeli mereka, barangan yang tidak berfaedah kepada mereka, tidak akan survivedalam market. 

Berani saya kata, ekonomi ini tidak akan maju jikalau tidak ada wanita. 

Wanita pada masa yang sama menjadi Accountant (money controller), dan pada masa yang sama, menjadi investor, kerana terpaksa memikirkan segala kelebihan dan keburukkan sebelum membeli, meletakkan duit, pada sesuatu.Shopping is a form of investment. Wanita yang bijak ekonomi, akan memahami perananya untuk mengawal kemasukan dan keluaran duit isi rumah, dan berkira bila nak guna duit yang diberi suami. Wanita yang pandai, jugak akan cuba sedaya upaya untuk mengelakkan pembaziran dan fokus kepada investment jangka panjang seperti membeli keperluan rumah yang selamat VS rumah yang cantik, makanan berkhasiat VS makanan yang sedap, baju yang tahan lama VS baju yang mengikut trend semasa. Bak kata figura shopaholic terkenal Rebecca Bloomwood, yang selalu bertanya "Is this a good investment?".  

Realitinya, ramai wanita jatuh pada keinginan dunia yang tidak economy-savvy langsung. Instead of menjadi berkuasa kerana membeli, wanita dikuasai pula gejala shopping ini. Ramai yang tidak memahami konsep pelaburan jangka masa panjang VS jangka masa panjang. Ramai juga yang lebih memenuhi kehendak dari keperluan. Ramai wanita juga gagal memahami keperluan takaful, menyimpan duit, dan menjana kapital. 



Mesti kalau wanita dah arif dengan ekonomi, suami-suami mereka nak bagi diorang nafkah pun,tak rasa risau sangat. Tiba-tiba wanita pulak yang bila dapat nafkah terus membuat financial budgeting, key in berapa peratus masuk simpanan, berapa peratus akan dilabur beli saham, berapa banyak yang diperlukan untuk rumah, diperlukan untuk save beli kereta, berapa peratus nak simpan untuk beli company sendiri etc, etc. Gaji 2000 ringgit pun tidak mustahil, jika di uruskan dengan baik dari awal, dalam jangka masa yang panjang, dapat memberi pelbagai manfaat. 

Kalau wanita memahami peranan mereka as quality control dalam market. Sememangnya mereka akan menggunakan kuasa mereka, dan memastikan perkara-perkara keperluan keluarganya ditingkatkan kualitinya, dikurangkan harga. Kini barang-barang seperti susu dan pampers dan keperluan kanak-kanak yang essential mendapat harga "keinginan" dan bukan harga "keperluan"...sepatutnya wanita menggunakan kelebihan mereka untuk protest apa-apa bentuk keuntungan yang tidak berpatutan terhadap barang-barang keperluan seperti ini! 

Kalau wanita patut belajar economy, lelaki memang kena belajar health. Sejak cuti sebulan, ayah saya ada jatuh sakit, dia sanggup tahan sakit sampai seminggu, sebelum dibawa ke hospital untuk menerima rawatan. Gelak saya dengan umi melihat kelagat ayah saya. Memang lelaki terkenal dengan sikap mereka yang tidak suka berjumpa doktor. 

Kalau wanita, sentiasa risau akan perubahan-perubahan yang berlaku pada badannya. Lelaki, kebanyakkannya merasakan ia tidaklah "macho" untuk risau pada sakit yang mampu dia tahan. Dalam artikel 101 Real Reasons Why Men don't go to the Doctor, memberi senarai sebab yang tidak dapat saya pahami. Mungkin kerana saya bukan lelaki. Tetapi inilah hakikatnya kan?

Jadi kalau dah tahu sikap mereka begitu, sepatutnya mereka belajar sendiri mengenai health. Tak semestinya Medic, tetapi mengenai penjagaan diri dan badan. Kini tengok gejala selepas kahwin, lelaki seolah-olah diberi kebenaran untuk mengamalkan gaya hidup yang tidak sihat.Physical activity dan exercise sangatlah penting untuk lelaki. As men increase in age, they have to increase the constant exercise, ada specialist yang kata meningkat 35 tahun, physical activity should be added another 30 minutes to the normal routine.  Lelaki yang makin berusia, kalau tak jaga diri dengan betul boleh menghadapi pelbagai penyakit merbahaya. 



"As men get older, risk for heart disease increase, erectile dysfunction, and depression increase." Kata Web Md

Lelaki bertangunggjawab memberi nafkah- itu termasuk makanan dan tempat tinggal. Walaupun dia memuji 'makanan emak yang paling sedap', dia akan sedar, bahawa trend makanan Melayu sememangnya tidak dapat memenuhi kriteria makanan yang berkhasiat! Dia akan memastikan hanya makanan yang berkhasiat sahaja disajikan keluarganya. Dan dia akan menjaga pemakanan dia, dan bukan mengikut nafsu makannya. 

Barulah lelaki boleh hidup lama kan? Why women outlive men? 

Kadang-kadang menyedihkan, lelaki yang tidak mengamalkan gaya hidup sihat, sebenarnya memberi risiko kepada keluarganya untuk turut sama tidak hidup dalam gaya yang sihat. Kebanyakkan hard smokers adalah lelaki, dan second hand smokers yang paling berisiko tinggi adalah anak-anak dan isteri mereka. Lelaki yang memahami health, akan melihat kesan buruk smoking itu, dan cuba sedaya upaya untuk menjaga keluarganya dan diri sendiri dari menghadapi risiko sedemikian. 

Lelaki yang health conscious juga, akan dapat memahami keperluan wanita ketika mengandung dan berpantang. Kan best, ada mini-doctor dekat rumah? Save beribu ringgit asyik nak jumpa consultant ini dan itu. Dia akan memahami apa yang diperlukan wanita untuk menjaga hormonal imbalance-nya. 

Mental dan emotional health juga penting. Confidence kanak-kanak akan dijaga, mereka tidak akan dibiasakan dengan suasana digertak dan diugut, kerana ingin menjaga mental health mereka. Lelaki akan menerapkan nilai-nilai positive, dan aktiviti-aktiviti yang positive. Instead, of just biarkan anak-anak dia balik rumah tengok tv, dia akan peruntukkan aktiviti yang sihat untuk anak-anak dia. 

Walaupun yang saya cakap ini seperti gender bias, sebenarnya both women and men have to learn economy and health, for their own good. Women zaman sekarang pun die of heart disease akibat tak menjaga diri sendiri, men juga ada yang penjudi tegar dan tidak economy savvy. Saya sahaja nak rungkaikan relationship peranan kita yang berbeza dan sikap kita as men and women. 

In the end, kalau belajar banyak-banyak pun, yang paling penting, adalah apa yang kita buat dengan ilmu tu kan? 

*Tidak berniat menyinggung sesiapa. Ingat, ilmu berguna hanya bila diguna! 

Kitaran Paling Kelakar dalam Dunia

Saya membesar dengan suasana yang paling optimum sekali dalam abad yang ke-21, sebagai wanita. 

Kalau dulu, pada awal 1900-an, wanita di US dan Eropah berperang untuk mendapat hak mengundi. Kini, suara wanita didengari, kami boleh keluar mengundi. Hak kerja sama rata, peluang menjadi kaya disamakan. 

Kalau dulu pada awal zaman kemerdekaan dulu, nenek-nenek kita, telah "berjuang" sedaya upaya untuk memastikan anak perempuan di beri hak untuk belajar di sekolah. Kahwin selepas belajar. Kahwin lepas kerja. Belajar tinggi-tinggi. Jadi orang yang penting. Kalau dulu wanita di dapur terpaksa pendam rasa, kerana tidak diberi penghargaan yang sama banyak seperti lelaki-lelaki yang "berjuang" di luar sana. Kini, wanita tidak lagi di dapur, di rumah, mereka keluar, dikenali, disayangi masyarakat. 

Kalau dulu wanita di lihat lemah, kini tidak lagi, wanita kini kuat dan mampu berdiri atas kaki sendiri. Kami tidak lagi memerlukan lelaki. Kami bukannya mangsa pada sesiapa. Inilah feminisma, perjuangan wanita, untuk hak wanita. 

Erm...betul ke ni? 

Dalam pertandingan-pertandingan debat, masih lagi dibawa lagi issue feminism, menegakkan hak wanita. Issue yang saya kira bertahun lapuknya, dan kepada sesiapa yang tidak memahami sejarah issue ini timbul, tidak akan faham kenapa feminism ini wujud. 

Secara rasminya, feminsim wjud pada era 1900-an, waktu itu kita kena faham, masyarakat Eropah tengah bergelut untuk melawan kuasa gereja. Yang memang terbukti menganiayai wanita. 

Wanita pada zaman itu, tidak dibenarkan bersuara, keluar rumah sekalipun. Pendapat mereka tidak diendahkan kaum lelaki. Malah darjat mereka begitu rendah sehinggakan mana-mana lelaki yang "bersama" mereka, esoknya lelaki tersebut tidak dibenarkan untuk ke gereja. 


Banyak testimoni priest pada zaman itu yang membenci kaum wanita, dan menyalahkan wanita, atau Eve sebagai penyebab utama manusia di hukum di bumi. Wanita adalah punca lelaki masuk neraka. Dan kerana itu, mereka di tolak dan diketepikan masyarakat. 

Wanita Eropah bangkit dari penindasan ini dengan mewujudkan feminisma, memperjuangkan hak yang sama...tanpa mereka ketahui mengetahui, pada masa yang sama, Islam sudah pun memberikan jawapan yang lebih baik untuk wanita. 

Feminism memperjuangkan hak wanita, dengan menginginkan "sama rata" hak antara lelaki dan perempuan. 

Jika lelaki dapat gaji yang banyak, mereka juga inginkan gaji yang banyak. Jika lelaki dapat tidur dengan banyak perempuan mereka juga ingin dapat tidur dengan ramai lelaki. Jika lelaki boleh buka semuanya, mereka pun nak juga. Jika lelaki boleh buat...perempuan pun boleh buat. 

Kerana inferioriti wanita yang tersemat dari bertahun-tahun ditindas. Maka pihak feminist mempertahankan hak sama rata ini tanpa memahami implikasinya. 

Kini, wanita bertangunggjawab untuk membayar nafkah keluarga dan anak-anak. Dalam liputan issue The Economist: Why Asian Men Are Lonely, merungkaikan issue bagaimana dengan perubahan status kewangan dan tangunggjawab telah menyebabkan wanita rasa berat dan payah untuk kahwin. Mereka merasakan dengan berkahwin ia sebenarnya menyusahkan diri sendiri. Lagi-lagi dengan sikap Asian Men yang melepaskan tanggungjawab sepenuhnya kepada wanita dengan harapan mereka akan setia bersama mereka, kerana tradisi Asia yang "taat". 

Di USA, lebih ramai wanita memilih untuk tidak berkahwin, untuk tidak berada dalam satu ikatan yang sah...kerana merasakan mereka tidak perlu dibebani dengan tangunggjawab sebagai seorang isteri yang perlu "taat". Trauma di buli dan di endahkan kaum lelaki, kini wanita perlu berusaha sedaya upaya untuk dikenali, diiktiraf. 

Bekerja keras. Semua peluang adalah sama. Kekayaan untuk semua, laung kapitalis penuh bangga. 



Haikatnya, wanita di campak untuk menjaga diri mereka sendiri. Untuk mencari makanan cukup untuk diri dan anak beranak, mereka terpaksa menjual "badan" mereka. Cara yang paling mudah dan paling cepat. Ada ke kita nampak lebih ramai perempuan yang menjadi driver bas, angkat sampah, atau sekurang-kurangnya menjadi pekerja buruh untuk mencari rezeki yang halal? Mampu ke wanita bekerja sekeras itu?

Yang paling sedih sekali adalah apabila yang menjadi mangsa situasi ini bukan sahaja wanita, tetapi juga lelaki. Tidak ke kita sedar, pada zaman "hak sama rata" ini...lelaki dipaksa untuk sentiasa menahan diri mereka untuk memberi laluan kepada wanita. Sehinggakan hak mereka untuk sinar dan menyumbang kepada masyarakat dihalang. 

Hak sama rata tidak diaplikasikan terhadap lelaki. Walaupun sudah terang-terangan ramai sangat lelaki tidak dapat menerima sistem pendidikan yang bias terhadap perempuan pada zaman ini. Sistem exam oriented tidak dapat diterima kebanyakan remaja lelaki. Akhirnya mereka masuk poli biasa-biasa, kerja pun akhirnya hanyalah dalam peringkat yang renda. Biarlah wanita yang dapat masuk universiti bekerja di peringkat yang atas. 

Tak percaya? 
Kenapa 70% penuntut di universiti adalah wanita? mesti ada something somewhere yang tak kena untuk bantu menggalakkan dan menghadapankan lelaki-lelaki kita. Lelaki pada zaman ini di tolak ke tepi. Kan mereka tersedia kuat, tidak perlu lah masyarakat bantu mereka. Tidak perlulah sesiapa menuntut hak mereka. 

Inilah balasan lelaki-lelaki pada zaman dahulu yang menindas wanita. 

Lahirlah terlalu ramai lelaki yang tidak mampu menjaga keluarga mereka, terlalu takut terhadap wanita. Terhadap mereka yang mengingingkan hak mereka. Cepat sangat kalah pada jalan-jalan yang salah dan akhirnya menjadikan wanita lagi sekali, mangsa mereka untuk mereka melepaskan stress mereka. Penindasan terus berlaku. kalau tidak physical pun, tetapi secara mental dan emosi dan kewangan. 

Dan sekali lagi wanita yang menjadi mangsa kepada penindasan ini, akan melaung-laungkan hak mereka yang perlu dijaga. Sampai bila kitaran "bijak" ini berterusan? Sampai bila kita berpusing dalamnya?

Apa sebenarnya yang kita perjuangkan? 

Feminism yang sebenarnya, akan memperjuangkan Islam. Kerana dalam Islam hak wanita adalah lengkap  , sesuai dengan keadaanya. Entiti mana yang membenarkan wanita menyimpan harta tanpa boleh diambil sesiapa pun, pada masa yang sama diberi hak menuntut hak nafkah? Entiti mana yang inginkan wanita terjaga dari keadaan yang boleh menganiayai mereka, dengan memakai hijab, tetapi pada waktu yang sama membenarkan mereka bersuara, belajar, memberi pendapat? 

Entiti mana lagi yang mengiktirafkan perjuangan dan kepayahan wanita dalam menguruskan keluarga mereka di rumah...hampir boleh disamakan dengan harga sebuah jihad? 

Entiti mana yang sebenarnya feminisma ni??? 

Pusing, pusinglah dunia dengan tipu daya anda. Saya sudah berhenti berpusing dalam kitaran yang kelakar ini. Minda dan jiwa saya, sudah bebas. Saya tahu apa yang saya ingin perjuangkan.

Bagaimana anda? 

I strongly believe in woman rights, human rights, the Creator's rights and everything in between. 

Interesting articles to read: 

Answers from a very interesting point of view. 

Wikipedia on history of feminism